Microsoft : “hang op als wij bellen”

De Fraudehelpdesk krijgt veel meldingen binnen over zogenoemde Microsoftbellers. Criminelen misbruiken de naam van het softwarebedrijf en doen zich voor als medewerkers. Ze komen behulpzaam over, maar zijn uit op uw geld of persoonlijke gegevens.

Werkwijze
De oplichters vertellen bijvoorbeeld dat er computerproblemen zijn op uw pc en bieden oplossingen aan. Zo zeggen ze dat het nodig is om naar een bepaalde site te gaan om software te downloaden. Met het programma kan de helpdesk een diagnose stellen en op afstand het probleem oplossen. Wie hierop ingaat, loopt het risico dat er malware op de pc wordt geïnstalleerd.

Ook is het mogelijk dat potentiële slachtoffers naar frauduleuze websites worden geleid waar naar persoonlijke of financiële informatie, zoals uw creditcardgegevens, wordt gevraagd. Daarnaast kunt u het advies krijgen een virusscanner af te sluiten. Daarvoor moet worden betaald. Als u hierop ingaat, hebben criminelen toegang tot uw computer. Het betaalde bedrag bent u sowieso kwijt.

Kenmerken
Vaak spreken de bellers, mannen en vrouwen, Engels met een Indiaas accent. De ‘Microsofttelefoontjes’ worden via internet gepleegd. Als er al een nummer in beeld verschijnt, is dit niet het nummer dat bij de criminelen in gebruik is. Het is voor internetproviders niet mogelijk de identiteit te achterhalen en de nummers kunnen ook niet worden geblokkeerd. Wees ook alert op buitenlandse nummers. Als u het nummer niet kent, bel niet terug want dit kan hoge kosten met zich meebrengen.

Phishing en loterijfraude
De naam van Microsoft duikt ook op in phishingmails. Zo kan het zijn dat er naar uw creditcardgegevens wordt gevraagd, zijn er beveiligingsupdates nodig of moet u uw account valideren. Ga niet in op dit soort mails. Als het bericht een link bevat, klik daar niet op! Ook kan het zijn dat u de winnaar bent van een Microsoftloterij. Geef het winnende bedrag in gedachten nog niet uit, want dit staat bekend als loterijfraude.

Advies
Als u een ongevraagd telefoontje ontvangt van iemand die beweert van Microsoft te zijn, verbreek dan direct de verbinding. Microsoft belt klanten niet op.

Heeft u het gesprek niet afgebroken en handelingen verricht op uw pc op advies van de beller? Laat uw pc door een deskundige controleren op de aanwezigheid van schadelijke software. U kunt het beste weer internetbankieren als u zeker weet dat uw computer ‘schoon’ is. Zodra uw computer (weer) veilig is, doet u er goed aan uw wachtwoorden te veranderen.

Heeft u vragen of hulp nodig neem contact op met Acomp Computers

Tel: 026-3615186 of mail info@acomp.nl